Tempus

Tempus supports the modernisation of higher education and creates an area of co-operation in countries surrounding the EU. Established in 1990, the scheme now covers 27 countries in the Western Balkans, Eastern Europe and Central Asia, North Africa and the Middle East. [READ MORE]

Latest Newsletter

Want to see the latest overview of the activities within the project? Check out the LeanEA Newsletter.

University of Novi Sad

The University of Novi Sad is now the second largest among six state universities in Serbia. The main University Campus, covering an area of 259,807m², provides the University of Novi Sad with a unique and beautiful setting in the region and the city of Novi Sad. [READ MORE]

by Jeffrey K. Liker, David Meier
ISBN-10: 0071448934, ISBN-13: 978-0071448932

Ova knjiga nastala je tri godine nakon knjige The Toyota Way i u njoj je očigledna težnja autora da čitaocima približe LeanView definition in a new window koncept kroz mnogo praktičnija objašnjenja. Za ovo najviše treba zahvaliti drugom autoru, David Meier-u, koji je dugi niz godina radio u Toyoti i samim tim stekao ogromno praktično iskustvo u radu u LeanView definition in a new window okruženju.

Knjiga je organizovana u skladu sa Toyotinim 4P modelom, koji obuhvata:

  • Philosophy – Filozofija
  • Process – Proces
  • People and Partners – Ljudi i Partneri
  • Problems Solving – Rešavanje problema

Kroz ove celine i pripadajuća poglavlja, autori predstavljaju elementarne korake koje svaka organizacija koja želi da postane LeanView definition in a new window, mora da prođe. Sve ovo ilustrovano je mnogim primerima koji čitaocu ukazuju na moguće načine rešavanja nekog problema. Pored ovoga, svaki deo knjige sadrži opise alata koji se u konkretnom slučaju koriste. Time knjiga sadrži, između ostalog, opis pull sistema i kako ga implementirati, opis šta je to tok materijala i kako prepoznati šta nije, šta je to kaizenView definition in a new window, a šta kaikakuView definition in a new window, 5SView definition in a new window, kanbanView definition in a new window, heijunkaView definition in a new window, poka-yoke, vizualne kontrole, andonView definition in a new window, jidokaView definition in a new window, VSM, A3 izveštaj, RCFA, gembaView definition in a new window, hoshin kanriView definition in a new window, kamishibai itd.

Ovo može biti sasvim dovoljno da bi neko počeo samostalno da implementira LeanView definition in a new window u svojim procesima, ali treba imati u vidu da implementacija LeanView definition in a new window-a nije akcija ili kratkoročni projekat koji se nakon određenog datuma završava, već predstavlja promenu kulture organizacije i često je potrebno imati senseiView definition in a new window-a (učitelja) koji će znati posavetovati svog učenika, koji će ga znati usmeriti, ubrzati ili čak i usporiti, ako je to potrebno, ali ono što je najbitnije, a to je da će ga držati na pravom putu. Toyota je odavno shvatila neophodnost postojanja učitelja i to je u ovoj knjizi posebno naglašeno.

Comments are closed.