Tempus

Tempus supports the modernisation of higher education and creates an area of co-operation in countries surrounding the EU. Established in 1990, the scheme now covers 27 countries in the Western Balkans, Eastern Europe and Central Asia, North Africa and the Middle East. [READ MORE]

Latest Newsletter

Want to see the latest overview of the activities within the project? Check out the LeanEA Newsletter.

University of Novi Sad

The University of Novi Sad is now the second largest among six state universities in Serbia. The main University Campus, covering an area of 259,807m², provides the University of Novi Sad with a unique and beautiful setting in the region and the city of Novi Sad. [READ MORE]

Jan 28

O Projektu

Trajanje Tempus projekta LeanEA je 36 meseci. Učesnici projekta su:

iz Srbije

 • Univerzitet u Novom Sadu, kao grantholder
 • Univerzitet u Beogradu,
 • Univerzitet u Kragujevcu,
 • 5 preduzeća iz Srbije, (Japan Tobacco Industries – Senta, Tarkett Eastern Europe – Bačka Palanka, Metalac – Gornji Milanovac, FAD – Gornji Milanovac i Unimet – Kać), o Privredna komora Srbije,
 • Regionalna privredna komora Vojvodine
 • Pokrajinski sekretarijat za privredu

iz EU

 • Univerzitet u Notinghamu, UK
 • Chalmers Tehnološki Univerzitet iz Geteborga, Švedska i
 • Univerzitet iz Ljubljane, Slovenija.

Kako je očekivani rezultat projekta implementacija LeanView definition in a new window Thinking (LT) filozofije u preduzeća u Srbiji, osnovni cilj projekta i suština projekta je uspostavljanje kvalitetnijih partnerskih odnosa između univerziteta i preduzeća u Srbiji. Na ovaj način će se značajno unaprediti konkurentnost preduzeća, što će imati ogroman značaj za ta preduzeća, region, Srbiju, a imaće značaj i za Evropsku Uniju, sa aspekta približavanja Srbije Evropskoj Uniji.

Prva faza projekta obuhvata inicijalnu edukaciju kadrova iz Srbije i taj deo projekta će se realizovati u partnerskim institucijama Evropske Unije. Predviđeno je da tim za obučavanje iz Srbije bude sastavljen od profesora sa 3 univerziteta (Novi Sad, Kragujevac i Beograd), predstavnika 5 preduzeća, Privrednih komora Srbije i Vojvodine, kao i Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine.

Nakon izvršene inicijalne obuke planira se formiranje i opremanje, računarskom opremom i literaturom, centara za LeanView definition in a new window Thinking pri svakom univerzitetu – članu konzorcijuma. Nabavljena literatura, koju će činiti oko 50 najvažnijih knjiga iz ove oblasti, biće na raspolaganju svim članovima konzorcijuma projekta.

Treća faza projekta obuhvata seminare (workshops) u preduzećima, koji imaju za cilj popularizaciju LT-a i stvaranje široke baze kadrova koji bi prihvatili ovu filozofiju, kao nešto što im može značajno unaprediti poslovne procese. Ove seminare će organizovati preduzeća i univerziteti iz Srbije uz podršku privrednih komora i Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, a vodiće ih experti iz EU.

Nakon stvaranja klime prihvatanja LT-a, uslediće sledeća faza, kada će se otpočeti / nastaviti sa implementacijom LT-a u preduzećima. Ovo će biti poslednji korak u konačnom obučavanju kadrova iz Srbije i očekuje se da će pri kraju projekta (poslednjih 6 meseci projekta), kadrovi iz Srbije steći dovoljno znanja da mogu preuzeti inicijativu u aktivnostima implementacije LT-a.

Očekivani rezultati projekta:

 • 5 preduzeća iz Srbije će imati punu stručnu pomoć na putu potpunog usvajanja i implementacije LeanView definition in a new window Thinking filozofije
 • Osnovani LeanView definition in a new window Thinking centri pri univerzitetima, koji će pružali stalnu podršku preduzećima, koja žele da implementiraju LT. Ovi centri će biti trajna spona između univerziteta u Srbiji i EU.
 • Modifikovani nastavni programi, što će imati za posledicu kvalitetniju i više praktično orijentisanu obuku studenata i samim tim će to uticati i na veću verovatnoću za njhovo zapošljavanje nakon završetka studija, a nakon zapošljavanja će se studenti mnogo brže uklopiti u novu radnu sredinu i daće mnogo veći doprinos razvoju tog preduzeća.
Categories: Issue 1

Comments are closed.