Tempus

Tempus supports the modernisation of higher education and creates an area of co-operation in countries surrounding the EU. Established in 1990, the scheme now covers 27 countries in the Western Balkans, Eastern Europe and Central Asia, North Africa and the Middle East. [READ MORE]

Latest Newsletter

Want to see the latest overview of the activities within the project? Check out the LeanEA Newsletter.

University of Novi Sad

The University of Novi Sad is now the second largest among six state universities in Serbia. The main University Campus, covering an area of 259,807m², provides the University of Novi Sad with a unique and beautiful setting in the region and the city of Novi Sad. [READ MORE]

Previous - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - Next

16. Balanced Line

Proizvodna linija u kojoj obrada na svim radnim mestima traje jednako vreme da se proizvede isti broj delova i proizvoda.

17. Batch and Queue

Serija (partija) i red čekanja. Način obrade gde se više predmeta rada obrađuje i/ili prolazi zajedno sa operacije na operaciju. Nakon pristizanja na sledeću operaciju, neki ili svi predmeti rada mogu da čekaju u redu kako bi bili obrađeni. Ovo je suprotno od kontinuiranog proizvodnog toka.

18. Bells and whistles

Predstavljaju dodatke na proizvodu ili u procesu koji unapređuju neke funkcionalnosti proizvoda/procesa, ali ne menjaju značajno njegovu funkciju. pre mnogo godina, proizvođači automobila su uveli elektropodizače stakla kako bi se razlikovali od konkurencije i to se može svrstati u ovu kategoriju unapređenja. A danas su to recimo parking senzori ili sistemi za detekciju drugog automobila u mrtvom uglu. Međutim, osnovni proces je obično dovoljan, a kada zaposleni počnu da dodaju sve više i više novih elemenata stvari se mogu zakomplikovati i može doći do pada pouzdanosti, a time i vrednosti samog proizvoda. Ipak, jednostavnost je uvek bolja u Lean-u.

19. Boredom

Dosada, nije iznenađujuće, je jednostavno monotonija ili nedostatak uzbuđenja na radnom mestu. Dosada ili nedostatak istog igra veliku ulogu u zadovoljstvu poslom. Niko ne želi da ide na posao i suočava se sa 8 do 10 sati dosadnog i monotonog posla svaki dan. Mnogi ljudi i ne prepoznaju da postoji značajan „gubitak“ povezan sa dosadom na poslom, što podrazumeva da zaposleni, zato što je posao dosadan, isti obavljaju, ali nisu toliko efikasni i produktivni kako bi mogli biti. Dosada i nedostatak angažovanja zaposlenih negativno utiču na tok vrednost i ugled kompanije uopšte. Upravo jedna strana Lean-a -- standardizovani posao može da dovede do dosade zaposlenih u obavljanju posla. Ako menadžeri znaju dobro da tretiraju ove neželjene efekte Lean-a, ovo ipak može da ima pozitivne rezultate. Dosadu mogu smanjiti i povećati kreativnost zaposlenih tako što će im dati pravo glasa u kompaniji, rotirati češće radna mesta i slično.

20. Breakthrough improvement

Pod ovim pojmom se podrazumevaju značajna poboljšanja u ključnim oblastima poslovanja, tzv. probojna unapređenja. To su obično hronični problemi koji se rešavaju kroz konstantno fokusiran i namenski rad u ograničenom vremenskom periodu. Zbog velikog ulaganja u vreme i potreban rad, ova vrsta projekata se inicira od strane menadžmenta, odnosno čak i upravnog odbora. Cilj je da se postigne unapređenje između 50 i 95% u 4 do 12 meseci u zavisnosti od obima projekta. Ovo je dobra prilika za razvoj nove generacije lidera što je veoma važan aspekt stvaranja trajne kulture kvaliteta. Probojna unapređenja obezbeđuju najveći povrat investicije u kratkom ili srednjem roku.

Previous - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - Next